Kunstspeuren in de Zak
open atelierroute in de gemeente Borsele

Jessie Schouten
'Een heel klein detail geeft een gezicht een totaal andere uitdrukking. Een totaal ander effect. Die details fascineren me.'
Jessie Schouten

Jessie Schouten maakt maskers, portretten, en zelfportretten.
Karakter en uitdrukking in die gezichten aanbrengen, dat is waar ze naar zoekt. Het afgelopen jaar werkte ze steeds meer driedimensionaal en zocht ze naar beweging in het werk.
Ze onderzoekt de mogelijkheden van verschillende materialen. Linnen, verf, ijzer, papier, draad. Van twee- naar driedimensionaal. Elk materiaal laat haar werk weer nieuwe wegen inslaan.

'Met de beweging komt ook het onverwachte. Dat zo'n mond zo gaat bewegen, dat zag ik helemaal niet aankomen. Ik controleer graag alles en dit is niet te controleren. Ik ga dit zeker vaker inzetten, het verrast me enorm.'

Jessie Schouten zag de afgelopen jaren werk van o.a. Brancusi, Richard Deacon en Alexander Calder.
Vooral het werk van deze laatste kunstenaar opende een nieuwe wereld van mogelijkheden en inspiratie. Gaandeweg durfde ze zich steeds meer te laten verrassen door het materiaal en de opdracht.

     



     




E-mail: info@jessieschouten.nl
www.jessieschouten.nl


Op de locatie is ook werk te zien van Dick L. Baauw (beeldend kunstenaar), Corry Baauw (beeldend kunstenaar) en Mariska van der Ziel (interieur en architectuur)

Dick L. Baauw Dick L. Baauw heeft nooit gedacht, hooguit gedroomd, van een bestaan als kunstenaar. Als huisschilder ging hij om met kwast en penseel. In het aanbrengen van decoraties en letters was hij een meesterschilder. Maar hij wilde meer. Hij wilde het innerlijk van wat hij en anderen beleefden uitdrukken in beelden. Het innerlijk, de essentie, verbeelden. Wat anderen hem aanleverden om te schilderen, dacht hij beter te kunnen. Daarom ging hij ontwerpen. Op een kunstacademie en niet de minste, de Rietveld Academie, leerde hij die andere kunst onder de knie te krijgen. De kunst van het zelf creatief bezig zijn, het leggen van verbanden die zich normaal gesproken aan het oog onttrekken. Beelden maken die ontroeren door de eigen zienswijze.
Belangrijke inspiratiebronnen in het werk van Dick L Baauw zijn: oude culturen, landschappen en Bijbelse thema's. Soms zijn die beelden mystiek en vol van een liefdevolle geloofsovertuiging. De natuur vormt de kern van zijn kunstenaarschap. In zijn landschappen zie je de een synthese tussen figuratie en abstractie. Hij abstraheert zijn landschappen, want het landschap is voor hem slechts een aanleiding. Het gaat Dick L. Baauw niet om de exacte weergave van het onderwerp, maar het gaat hem veel meer om de meditatie en de poëzie van het landschap.
Zijn technieken zijn variabel en technieken worden door elkaar gebruikt. Collage combineert hij met aquareltechniek. Zijn werk heeft soms een impressionistische, dan weer een expressionistische, maar ook kubistische karaktertrekken. Het leidt tot verbeeldingen op het doek, in steen of tot verbeeldingen in glas. Hierbij spelen compositie, kleur, contrast in materialen of vlakken een grote rol.

     


Corry Baauw
Na de lerarenopleiding (1980-1986) heb ik de kunstacademie (1999-2003) gedaan in Maastricht, met als afstudeerrichting: autonome beeldende kunsten.
Ik speel graag met allerlei materialen en gebuik daarbij ook vaak (natuur) foto's. Door met de eigenheid van de materialen te spelen probeer ik nieuwe vormen structuren of verbindingen te laten ontstaan en schep ik zo een poëtisch materialen spel.

Inspiratiebron

Mijn bron is moeder aarde en mijn werk gaat over de oneindigheid van het leven.
De levensstroom die nooit ophoud.
Mijn bestaan mag dan eindig zijn. Het leven gaat door. Generatie na generatie. Soort na soort. IJstijd na ijstijd.
En ik ben er nu.
Leef en geniet.

        
        
  

corrybaauw.webklik.nl

Mariska van der Ziel

ZIEL in RUIMTE

De wereld een stukje mooier maken en iets van 'waarde' toevoegen aan onze leefomgeving…

…dat is mijn inspiratiebron in mijn werk als (interieur)architect en projectcoördinator in de Kunst en Cultuursector.

Wanneer iets een 'ziel' heeft, ontstaat er iets moois, iets bijzonders, iets unieks. Bezieling gaat over 'eigenheid' en 'karakter' en over 'beleving en ervaring '. Bezieling is niet iets wat op zichzelf staat, maar toont zich in haar context en heeft oog voor haar omgeving.

Creativiteit is voor mij het middel om de brug te slaan tussen 'beleving en gevoelswaarden' naar 'een tastbare verschijningsvorm' en de vertaling te maken van een 'idee' naar de daadwerkelijke 'realisatie'.

www.mariskavanderziel.com






Locatie:

Stooflaan 17 (was voorheen Stoofweg 13)
4453 VM ’s Heerenhoek